У НОВОМОСКОВСЬКІЙ ЦРЛІЛ ВІДБУДЕТЬСЯ ДЕНЬ ДОНОРА: МІСТЯН ЗАПРОШУЮТЬ ЗДАТИ КРОВ ТА ВРЯТУВАТИ ЧУЖЕ ЖИТТЯ

У Новомосковську завжди бракує донорів крові. Не збільшується і кількість охочих здати кров – така ситуація повторюються вже не перший рік, кажуть спеціалісти, особливо складно наприкінці весни та влітку. Саме тому, 31 серпня 2021 року, в Новомосковській центральній районній лікарні відбудеться - День донора.

«Невтішна статистика! За останні тижні різко зросла кількість хворих, що потрапляють до лікарні з ознаками шлунково-кишкової кровотечі! Насамперед, це пацієнти, що хворіють на виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки та цирозом печінки, що ускладнився кровотечею з варикозно-розширених вен стравоходу! Часто ці хворі потребують масивних переливань донорської крові! На жаль, так трапилось, що потребуючих на донорську кров набагато більше ніж бажаючих стати донорами! Пропонуємо Вам стати донорами, та врятувати  чиєсь життя!», - говориться на сторінці Хірургічного відділення КП «Новомосковська ЦРЛІЛ» у Фейсбук.

Лікарня розташована за адресою: м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 238.

При собі мати паспорт та ідентифікаційний код. Передбачена грошова компенсація.

Нагадаємо, що донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України.

Пам’ятка Донора:

Перед дачею крові або її компонентів донор повинен дотримуватись певних правил:

– мати добре здоров’я та гарне самопочуття;

– добре відпочити, виспатись;

– режим харчування донорів має деякі особливості: напередодні кроводачі потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво). В ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній та не здобний хліб;

– в день здачі необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб.

– за 48 годин до давання крові відмовитись від алкогольних напитків;

– за 72 години не вживати медикаментозних препаратів.