Юні новомосковці побували на виставці з «Миколаївського розпису»

30 січня вихованці гуртка «Петриківський розпис» Новомосковського центру позашкільної роботи відвідали виставку Анжели Лагоди «Миколаївський розпис», яка проходить у мистецькому відділі міської юнацької бібліотеки.

Анжела Лагода – художниця, яка перейняла ази цього мистецтва від свого батька, відомого в місті художника Петра Журавля. Займається Миколаївським розписом Анжела приблизно вісім років. Роботи її вже визнані на Новомосковщині, де і зародилося це унікальне мистецтво. Неодноразово художниця брала участь в семінарах по Миколаївському живопису, які проходили в Новомосковській школі естетичного виховання імені Бровченка.

Сам же Миколаївський розпис мало вивчений вид живопису. Лише деякі фахівці з історії мистецтв добре знаються на ньому. Перші згадки про це мистецтво, характерне для Дніпропетровщини, з’явилися приблизно триста років тому. Краєзнавці з’ясували, що особлива техніка малювання виникла в селі Миколаївка поблизу Новомосковська. Майстри прикрашали нею домашні меблі і посуд. Зараз Миколаївський розпис відроджується.

Вивчення вихованцями Миколаївського розпису відбувається в межах проекту «Миколаївський розпис», що вже другий рік працює в Центрі позашкільної роботи. Його мета - відродження та популяризація культурної спадщини Новомоскощини.