У Новомосковській громаді створено майстерню Миколаївського розпису

Миколаївський розпис – ще одне унікальне мистецтво Дніпропетровщини.

Миколаївці розповідають, що їхньому розпису понад 300 років. Він відрізняється своєю технологією – плоске писання, малюнок накладається на малюнок, колір на колір.

Свідками таланту майстрів є скрині, розписані цим розписом. Їх залишилося у Новомосковському районі декілька десятків. Найстарішій – більше 200 років.

 Миколаївський – другий після петриківського розпис, притаманний Дніпропетровському регіону, що потребує детального вивчення і збереження. Для того, щоб відтворити і популяризувати та зберегти цей унікальний вид мистецтва проводиться багато заходів. Це майстер-класи, виставки, семінари.

 «Створення творчої майстерні «Миколаївскього розпису» – логічне продовження заходів, направлених на його збереження, популяризацію і передачу майбутнім поколінням. Саме тому я з радістю відгукнулася на таку ініціативу директорки Миколаївського будинку культури Інни Прийменко. Місцева громада зробила свій внесок у відтворення миколаївського розпису, далі справа за науковцями», – сказала депутатка обласної ради, начальниця гуманітарного управління обласної ради Лілія Гиренко.

За рахунок депутатської субвенції Лілії Гиренко і за підтримки Губиниської селищної ради зробили ремонт кімнати, де розташувалася майстерня, меблі до неї миколаївці придбали завдяки субвенції, яку отримали як переможці обласного проєкту «Нематеріальна культурна спадщина Дніпропетровщини».

 Майстерня тепла і затишна, та дозволить як проводити майстер-класи для пересічних громадян, так і навчати цьому мистецтву юних послідовників. Для перших відвідувачів майстерні майстрині Миколаївського розпису Анна Бирса, Марія Горяна та Анастасія Нікітіна провели майстер-клас, а потім презентували виставку миколаївського розпису.

«Я вперше особисто побувала у Миколаївці і особисто побачила їх колекцію. Можу сказати, що я в захваті від цього розпису. Він дуже оригінальний і значно відрізняється від петриківського. В колекції художнього музею є з ним пару старовинних ікон», – повідомила директорка художнього музею.