У Новомосковську планують очистити та відновити р. Самара

На прес-конференції за участі директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації Руслана Стрільця, стало відомо, що у найближчі декілька років у Новомосковську та Новомосковському районі буде реалізовано екологічні проекти по розчищенню та відновленню водойм/річок.

Як сказав Руслан Стрілець, на 2019-2021 роки по всій Дніпропетровській області розроблено по 20 екопроектів на кожен з цих трьох років, на які передбачено 1,2 мільярда гривень з обласного бюджету і ще за рахунок місцевих бюджетів міст і ОТГ буде залучено 2 мільярди. Це дасть можливість розчистити ще 171 км річок та каналів, що дозволить зняти проблему підтоплення ще 15 населених пунктів, в яких проживає 480 тисяч жителів області.

«Щорічно на Дніпропетровщині розчищаємо водойми, зариблюємо річки, ліквідуємо підтоплення населених пунктів, відновлюємо екосистеми. У планах на наступні три роки - ще близько 60 масштабних проектів», - розповів директор департаменту.

У планах на 2019 й - поліпшення екологічної ситуації в Дніпровському, Криничанському, Петриківському, Солонянському, Царичанському районах, містах Апостолове та Верхньодніпровську. Там розчистять майже 46 км русел річок, облаштують шість очисних і гідроспоруд, близько 5 км дренажної мережі.

У 2020-му відновлять річку Верхня Терса - Васильківського району, Базавлук - в Покрові, Самару - в Новомосковську, Багатеньку - в Новомосковському районі, Гайчур і Вовчу - в Покровському. Реконструюють дамбу на річці Вовча.

У 2021 року планують оновити Чаплинку в Петриківському та Магдалинівському районах, Кам'янку - в Апостолівському. Розчистять також ставки сіл Теплівка і Жданівка Магдалинівського району. Зведуть переходи і містки, облаштують навколишню територію.

Всього за наступні три роки планують розчистити понад 150 км водойм, захистити від підтоплення 15 населених пунктів.