У Новомосковську комісія вирішувала питання подальшої долі ПК «Металургів»

28 січня поточного року в малій залі  Новомосковської міської ради відбулось засідання комісії з питань захисту Палацу культури «Металург» від комерційного продажу.

Нагадаємо, 25 листопада 2019 року весь Новомосковськ сколихнула новина про те, що місто може втратити місцевий Палацу культури «Металург». З деяких достовірних джерел було повідомлено, що Фонд держмайна України (якому зараз належить ПК), хоче виставити на продаж Палац культури «Металург», в якому займаються тисячі дорослих і дітей, а також функціонує не один десяток творчих і хореографічних колективів. В такому випадку це означає, що місто Новомосковськ, може втратити не тільки головну сцену міста, а й взагалі місця де діти розвивають свої творчі здібності. Наразі балансоутримувачем ПК «Металург» являється ПАТ ІНТЕРПАЙП НМТЗ.

Питання, що стосується Палацу культури «Металургів» є дуже важливим у нашому місті. Там займається не тільки 14 самостійних колективів, а й 9 комунальних творчих колективів Новомосковського клубу культури. Там займається не тільки 1500 дітей, а й 200 дорослих – це наші пенсіонери та ветерани. Саме тому ПК «Металургів» це єдиний заклад в нашому місті де є професійна театральна сцена, де є спеціалізовані приміщення для занять хореографією, цирковим і іншими видами мистецтв. Це єдиний заклад культури де є глядацька зала на 700 місць. Нажаль в нашому місці не має інших таких площин, які б змогли замінити вищевказані приміщення.

На саму ж нараду зібрались представники місцевої влади, депутати, керівництво ПАТ ІНТЕРПАЙП НМТЗ, керівники колективів та гуртків, які займаються у ПК «Металургів», небайдужі батьки, діточки яких відвідують заняття у Палаці культури, голови різних міських громадських організацій, представники закладів культури, місцеві активісти, а також ЗМІ.

На початку засідання начальник управління культури, молоді, національностей та релігій Шаликін Віктор Петрович повідомив присутнім причину даного зібрання та зачитав лист-відповідь від Фонду держмайна.

«Починаючи з 2015 року ми ведемо активну переписку з Фондом держмайна України з приводу питання про передачу Палацу культури «Металургів» у комунальну власність міста Новомосковська. Тоді ми спирались на чітку формулу вказану в законі України «Про приватизацію» де було зазначено, що заклади, які виконують соціальні державні нормативи не підлягають приватизації. Але у 2019 році відбулись зміни в законодавстві де якимось незрозумілим чином ця формула просто була винесена та повністю прибрана із сторінок закону. Тоді ми спирались на те, що згідно постанови Кабінету Міністрів «Про забезпечення населення клубними закладами» там була чітка формула, що в містах від 50 тис. проживаючих на кожну 1 тисячу населення повинно бути 30 глядацьких місць. За допомогою простої арифметики ми підрахували, що на 70 тис. жителів Новомосковська у нашому місті повинно бути клубних закладів на 2 100 місць. На сьогоднішній день у Новомосковську функціонує 4 культурних комунальних заклади, але в них усього нараховується близько 400 глядацьких місць.

Враховуючи вищевказане ми неодноразово звертались як до Фонду держмайна України, так і до регіонального відділення фонду держмайна у Дніпропетровській області. Також на сесії від 13 грудня 2019 року депутати прийняли рішення «Про передачу до комунальної власності територіальної громади м. Новомосковська Палацу культури «Металург», заявивши, що вони як представники місцевої влади разом із жителями Новомосковська виступають проти приватизації ПК.

Нажаль відповідь заступника голови Фонду держмайна невтішна. Спочатку вони розписали свої повноваження, а в кінці листа повідомили наступне: «Доречно зазначити, що рішення Новомосковської міської ради в порядку передбаченого законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» є тільки згодою на прийняття, а не підставою для передачі у комунальну власність міста Палацу культури. Також звертаємо увагу, що зазначений палац культури не відноситься до об’єктів культури та мистецтва в тому числі винятковою історичною, художньою, науковою чи іншою культурною цінністю, що занесені чи підлягають занесенню до державного реєстру національного культурного надбання, а також об’єкти архітектури, меморіальні комплекси, заповідники, парки тощо…. загальнодержавного значення визначених у ч.3 ст. 20 Закону України «Про культуру» як таке, що не підлягають приватизації. З огляду на вищевикладене передача Палацу культури «Металургів» з державної власності у комунальну власність вбачається НЕМОЖЛИВОЮ». - Така була відповідь Фонду державного майна України.

Вивчаючи нову редакцію закону України «Про приватизацію державного комунального майна» ми знайшли нове бачення цього питання і пункт 5 статті 4 говорить: «Верховна Рада України за поданням Кабінету Міністрів України затверджує перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації відповідно до таких ознак….» і тут перераховується перелік цих ознак. Але у підпункті 2 говориться про наступне: «об’єкти соціально-культурного призначення, що забезпечують задоволення відповідних потреб суспільства, які не можуть бути повністю задоволені підприємствами чи перебувають у приватній власності, зокрема національні заклади культури». Звичайно ж що наш ПК не є національним закладом культури, але він є тим закладом який забезпечує задоволення відповідних потреб суспільства», - зазначив Шаликін Віктор Петрович.

Найбільша проблема стосовно приватизації Палацу культури «Металургів» також стосується і того, що Фонд держмайна вже відправляв на об’єкт оцінщика, але і досі нема ніякої інформації щодо оціночної вартості будівлі. Складається враження, що Фонд держмайна України умисно приховує цифри в які було оцінено вартість ПК.

Після довгих обговорень та озвучення різних пропозицій, присутніми було прийнято рішення знову писати листи до Фонду держмайна України, до регіонального відділення фонду держмайна у Дніпропетровській області, до Кабінету Міністрів України, до Прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України, а також до нардепа від нашого 38-го округу, адже це та людина, яка повинна підтримувати і захищати права, та інтереси громадян, що проголосували за нього, але який наразі не проявляє ніякої активності у житті та вирішенні проблем міста.

Між іншим, серед присутніх пролунала інформація відносно створення в нашому місті такого собі спеціального благодійного фонду, який буде збирати гроші громадян на викуп ПК «Металургів», адже Фонд держмайна рішуче налаштований продавати Палац виставивши його на аукціон (можливо тому і приховують вартість будівлі). Тобто кожен житель Новомосковська може пожертвувати будь то 5 гривень чи 1000 гривень у новостворений міський Фонд і тим самим стати безпосереднім учасником аукціону по придбанню Палацу культури.