У Новомосковському районі рейдовою групою проведено перевірку місць відпочинку населення в екосистемах

22 серпня інспекторським складом Новомосковського міськрайонного відділу, спільно з рятувальниками 31 державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Дніпропетровський області та волонтерами «Служби порятунку «101», з метою попередження виникнення пожеж в природних екосистемах, проведено рейдову перевірку місць відпочинку населення у лісовому масиві вздовж берегової зони річки Самара на території міста Новомосковськ.

Байдужість та безвідповідальність любителів відпочинку на природі нерідко призводить до лісових пожеж, які завдають значної шкоди лісу та довкіллю загалом.

Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги та присадибні території.

За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – рахунок може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають й фауні – у вогні гинуть птахи та звірі.

У зв’язку з цим, співробітники ДСНС та волонтери звертають увагу громадян на необхідність суворого дотримання кількох правил, при перебуванні в лісових масивах:

– не розводьте багаття у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;

– намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалки на землю, особливо там, де наявна суха підстилка;

– ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду, на землях природно-заповідного фонду, та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;

– не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше - не підпалюйте їх;

– по закінченню відпочинку приберіть після себе побутові відходи.

Також, вогнеборці зазначили, що слід уважно наглядати за дітьми, адже, користуючись свободою, вони можуть підпалити чагарник чи сухостій. Їхні пустощі з вогнем – дуже небезпечні.

Відповідно до законодавства, введені «Правила пожежної безпеки в лісах України» є обов’язковими для виконання всіма громадянами, які з будь-яких причин перебувають у лісі. Порушення цих вимог тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність та матеріальне відшкодування винуватцями завданих збитків.

Для якісного засвоєння застережень, співрозмовникам були вручені профілактичні листівки на тему: «Бережіть екосистеми від пожеж!».

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки у лісі вбереже від трагедії. У разі небезпеки негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101».