Новомосковська ЦРЛІЛ звітувала про ситуацію із захворюванням сказу в місті та районі

28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Саме тому Новомосковська центральна регіональна лікарня інтенсивного лікування (ЦРЛІЛ) на своїй сторінці у Фейсбук опублікувала статистику захворювання на сказ серед мешканців міста та району.

Так у 2019 р на травмпункт КП «Новомосковська ЦРЛІЛ» звернулось 86 постраждалих з укусами тварин, з них дітей -27. Курс антирабічних щеплень отримали -47 чоловік, антирабічний імуноглобулін- 28.

У 2020 р за перше півріччя звернулось -45 чоловік, з них 14 – діти. Призначено курс імуноглобуліну 5 пацієнтам, вакцинацію отримали  -27 чоловік.

Слід зазначити, що протипоказань до вакцинації при ризику інфікуванням сказу НЕМАЄ. Адже тільки вакцина здатна врятувати людину від смерті. При захворюванні сказом 100% летальність як серед людей, так і серед тварин.

Лабораторно підтверджених випадків сказу серед тварин, які контактували з людьми в Новомосковському районі не було останні 1,5 року. Тому на даний час наш район епідеміологічно благополучний.

Та все ж як діяти, якщо вже вкусили? Приблизний план дій наступний:

- Негайно промити рану водою з милом або миючим засобом, що є під рукою, робити це довго - 15 хвилин (рекомендація ВООЗ – луг в милі руйнує оболонку вірусу сказу), потім обробити рану 1% розчином йода або аналогами. Якщо не вийшло промити негайно, зробити це одразу як тільки з’явиться можливість, це важливо.

- Знайти тварину, її хазяїна, сфотографувати (якщо це безпечно). Якщо є люди, хто пригодовує тварину – обмінятися телефонами, щоб дізнаватися про стан тварини.

- Йти на щеплення, ніякого іншого порятунку немає, а сказ не лікується. Щеплення потрібно розпочинати одразу, щеплення призначає виключно лікар. Це безкоштовно!

Щеплення проводять на травмпункті НЦРЛ цілодобово 7/24 і в кабінеті хірурга міської поліклініки (в будні дні).

Рекомендації ВОЗ щодо постконтактної профілактики залежать від типу контакту з тваринами, які, імовірно, заражені сказом.

При контакті категорії I (дотик або годування тварин, облизування неушкодженої шкіри) профілактика не потрібна.

При контакті категорії II (покусування непокритих ділянок шкіри, дрібні подряпини або садна без кровотечі) потрібна негайна імунізація.

При контакті категорії III (один або кілька трансдермальних укусів або подряпин, інфікування слизової оболонки слиною внаслідок облизування, облизування пошкодженої шкіри, контакту з летючими мишами) рекомендується негайна вакцинації та введення антирабічного імуноглобуліну.