Мер Новомосковська розповів про оперативну ситуацію у місті на ранок 9 травня

Доброго ранку, ми з Новомосковська!

Ніч з тривалою тривогою, але, на щастя, без шкідливих наслідків для нашого міста. Дякуємо ЗСУ!

Тривоги тривають, а значить – росія навіть у цей день пам’яті продовжує нести смерть. У них немає ні честі, ні гідності. Вони постійно погрожували: «можем павтаріть» і повторили – повторили злочини фашизму. Це бачить увесь демократичний світ, тому московія залишилася на самоті, на узбіччі життя - як прокажена.

Про обстановку в цілому на Дніпропетровщині військова адміністрація повідомить пізніше. Учора, попри сигнали тривоги, які вмикалися кілька разів, в області «прильотів» не зафіксовано.

Ворожих військ на території області наразі немає.

Особисто для мене ці дні є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму. А ще застереженням: історію треба вчити і треба знати. Історію справжню, а не вигадану пропагандистами. Бо тоді в головах можуть народжуватися недоумкуваті меседжі на кшталт «рассія і одна би пабєділа фашизм». Спотворення історії ХХ століття, поєднане з амбіціями світового гегемона та бажанням возвеличення росіян над іншими народами призвело до кривавих наслідків - відродження нацизму.

І світ здригнувся й нарешті прокинувся від жорстокості варварів ХХІ століття, яку вони демонструють в Україні.

Від намагання окупанта зруйнувати міжнародну систему безпеки і загроз миру у всій Європі.

Але жодна груба сила не може перемогти народ, який хоче жити вільно. Народ, який пам’ятає своїх героїв різних поколінь. Народ, якому чужого не треба, але й нашого – не чіпай! Це наша боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності.

Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!»

Я об’їхав усі пам’ятні для Новомосковська місця, пов’язані з ушануванням загиблих у Другій світовій війні. Цього року ми обійшлися без гучних мітингів. Відзначаємо тихо, за покликом душі. Квіти і молитва. У кожній родині є свої герої, свої загиблі й померлі. Світла пам'ять…

О 9.00 – загальнонаціональна хвилина пам’яті.

За останні дні зустрівся з багатьма ветеранами. На жаль, фронтовиків залишаються в живих одиниці – час безжальний. І вони досі не можуть повірити, що на нас пішли війною нащадки тих, хто пліч-о-пліч з ними

77 років тому здолав фашизм.

Отаким виявився «братскій» народ.

Висловив слова підтримки тим ветеранам, хто в Другу світову працював у тилу, хто у повоєнні роки, залишившись без годувальників, ростив дітей, відбудовував народне господарство. Нелегка доля. Низький уклін усім ветеранам, усьому нашому старшому поколінню, яке вистояло, яке змогло. І ми зможемо!

Робимо все, щоб ніколи знову!

Нагадую про високу загрозу в ці дні ракетних обстрілів та можливої діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Про це попереджає поліція. Користуйтесь лише офіційною інформацією, не попадайтесь на фейки. Нагадайте своїм дітям про небезпеку в кіберпросторі. Контролюйте дії своїх дітей: людина будь-якого віку, якщо вона публікуватиме заборонену під час воєнного стану інформацію, буде покарана за законом.

Також прошу ще раз нагадати дітям про небезпеку, яку несуть боєприпаси. На жаль, учора маємо трагічну звістку з Синельниківського району: там внаслідок вибуху боєприпасу від касетного снаряду загинув хлопчик. Дитина знайшла небезпечний предмет і принесла його додому. Вибухівка здетонувала, від отриманих травм хлопчик загинув.

Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги. Дотримуйтесь комендантської години.

Бережіть себе

Сьогодні за законом про воєнний стан – звичайний робочий день. Працюємо, наближаємо перемогу. Перемогу над черговим проявом нацизму - рашизмом.

Безумовно переможемо!🇺🇦