Дітлахи Новомосковщини влаштували Різдвяний вертеп

В день Різдва Христового в Спасо-Преображенському храмі м. Перещепине Новомосковського району після святкової Літургії відбулося різдвяне віршування «Світло Віфлеємської зірки» за участі учнів і викладачів Недільної школи, працівників та творчих дітей бібліотеки для дітей і Центру художньо-естетичної творчості молоді.

Юнаки та дівчата влаштували свого роду Різдвяний вертеп. Діти славили народженого Христа, співали колядки та пісні, показували сценки про Різдвяну Зірочку та Ялинку, про волхвів та пастушків, що принесли дари Дитяті.

Інформаційна довідка: Вертепні вистави з’явилися в Україні в першій половині 17 століття та поширилися по всій країні. Перша документальна згадка про Вертеп належить до 1667. Це явище цілковито самобутнє, національне. Мандрівні дяки (“пиворізи”), студенти-бурсаки, мандруючи по Україні в 17—18 століттях, заробляли гроші приватним навчаннямв. Саме вони спричинилися до розповсюдження рукописної літератури і влаштовували театральні вистави, ходили з вертепом.

Вертеп являв собою поєднання релігійної християнської різдвяної драми й світської гри, елементів усної народно-поетичної творчості.