Холодноярівці повернулись з війни до пункту постійної дислокації

28 грудня 2021 року у смт. Черкаське, що на Новомосковщині Дніпропетровської області, відбулися урочисті заходи з нагоди повернення 93 бригади Холодний Яр з війни до пункту постійної дислокації.

Спочатку хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів, а також померлих під час несення служби в районі проведення Операції Об’єднаних Сил. Згадали полеглих та віддали останню шану, поклавши квіти до пам’ятника загиблим воїнам-холодноярцям. У цю ротацію на передовій від рук ворога загинуло п’ять військовослужбовців бригади.

Далі у Гарнізонному будинку офіцерів привітали бійців-холодноярців із поверненням. Вступне слово взяв командувач Оперативне командування "Схід" генерал-майор Олег Мікац, який у 2013-14 роках був командиром 93 бригади.

«Бригада повернулася додому, але ми все одно повинні знаходитися у стані підвищеного ступеню бойової готовності. Усі ви бачите, яка чутлива і напружена ситуація склалася уздовж державного кордону України. Кожний тиждень поблизу наших кордонів з’являються до трьох нових батальйонно-тактичних груп ворога. Кожного дня кількість російських військ на кордоні збільшується, не зважаючи на перемовини, які ведуть представники НАТО, Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу», – сказав Мікац.

Він також заявив, що пишається участю в антитерористичній операції у складі 93-ї бригади. «Нам довелося звільняти міста, які були під окупацією – і Добропілля, і Авдіївку, і Піски, і багато інших населених пунктів. Ми воювали за Донецький аеропорт. Люди у цих містах не хочуть йти до так званого «старшого російського брата». Вони хочуть жити у вільній і незалежній Україні. Тому кожному з вас присутньому тут хочу сказати слова щирої подяки. За те, що ви є. Що ви зробили свідомий вибір, покинули свої домівки, щоб творити історію. Саме ви – рушійна сила майбутньої України!»

Командир холодноярців полковник Дмитро Брижинський, в свою чергу, зазначив: «93 бригада золотими літерами вписана у історію нашої держави. Ім’я кожного з нас залишиться у історії країни. Хочу висловити слова вдячності за той бойовий дух, яким завжди відрізнялася наша бригада.

Щоразу під час виконання завдань в зоні ООС бригада демонструє найбільш активні дії. У минулому році ми нанесли найбільших втрат противнику. У цьому році, за словами Головнокомандувача ЗСУ, завдяки рішучості підрозділів та керівництва, насамперед, 8-ї механізованої роти, ми вибороли у ворога стратегічну ініціативу. Саме на нашому напрямку уперше в історії війни був успішно використаний ударний безпілотник «Байрактар». І той досвід, який отримала наша бригада, гадаю, буде використаний Збройними Силами.

Завдячуючи активним діям наших розвідувальних підрозділів був знищений командир розвідувальної роти противника 1 армійського корпусу окупантів. І був похований з почестями на території Російської Федерації. Це підтверджує, що проти нас воюють саме кадрові російські військові. І ми вже навчилися їх уміло знищувати. Ми повинні постійно удосконалювати свої навички. Своїми активними діями ми маємо показувати противнику, що спроможні пострілювати з окопу, але й зможемо звільнити свою землю від окупантів, коли буде команда. Ми повинні пам’ятати, що тільки на війні ми навчаємося воювати. Дякую за виконання бойових задач! Слава Україні!».

Бійцям, що відзначилися у цю ротацію, вручили державні та відомчі нагороди. Також воїнів привітали голова об’єднаної територіальної громади смт Черкаське Юрій Таран, завідувач філіалу «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника Чигирин, член історичного клубу Холодний Яр Богдан Легоняк, представник організації “Поклик Яру” Павло Добротворський.

Урочистий захід завершився виступами Військовий оркестр оперативного командування «Схід» під керівництвом військового диригента, майора Олександра Жарія, а також фронтмена групи «Тінь Сонця» Сергія Василюка, виконавця гімну 93 бригади Холодний Яр.