У Новомосковській центральній районній лікарні розповіли про готовність до масового прийому хворих на SARS-COV-2

Коронавірус, пневмонія, апарати ШВЛ, тести ПЛР – ці слова майже два місяці бентежать усіх українців. Як, що, де, коли, куди бігти, як рятуватися? Такі думки з’являються як у пересічних мешканців, так і у працівників охорони здоров’я. Щось нове, невідоме та небезпечне охопило всю планету – невидима війна за життя, війна проти смерті. Її фронт – за дверима лікарень, де кожен лікар, медична сестра, санітарка – воїн, де зброя – їх знання та вміння, сучасна апаратура і обладнання.

Війна – це криза, що змушує до розвитку. Так і ми в Новомосковській центральній регіональній лікарні інтенсивного лікування (до недавнього – ЦРЛ) зростаємо і розвиваємося у цих непростих умовах.

Перш за все, коли всіх настигла звістка про можливість масового зараження населення SARS-COV-2 (а саме так зветься коронавірус), наш заклад перейшов у режим кризового менеджменту. Задля оптимізації ресурсів та нарощення лікувального потенціалу було збільшено ліжковий фонд лікарні під потенційних хворих на COVID-19, отримано та встановлено додаткові апарати штучної вентиляції легень, інфузомати (пристрої для безперервної дозованої подачі ліків), нові монітори основних життєвих показників, кисневі концентратори.

У відділені анестезіології та інтенсивної терапії повноцінно обладнано нову палату, що дасть можливість на 30% збільшити кількість місць для вкрай важких хворих, що лікуються одночасно.

Рівень професіоналізму наших лікарів та медичних сестер теж не стоїть на місці. Щодня ми з колегами шукаємо найактуальнішу інформацію щодо лікування коронавірусної інфекції та її ускладнень, проходимо онлайн-навчання у найкращих спеціалістів нашої країни та інших держав. Аби уникнути колапсу медичного процесу, керівництво закладу створює алгоритми і тактики прийому та ведення великої кількості потерпілих.

Єдине, що непокоїть, – високий показник захворюваності серед медичних працівників. Перспективною розробкою для протидії цьому став «винахід» італійських колег – пристосування повнолицьової маски для пірнання (снорклінгу) у якості засобу захисту або подачі хворому кисню під підвищеним тиском.

Звернувшись до волонтерської організації Дніпропетровської медичної академії, залучивши друзів, інших волонтерів і просто небайдужих людей, ми отримали 5 комплектів переобладнаних масок. Звичайно, до них потрібно призвичаїтись як персоналу, так і хворим, проте, як кажуть, «на війні, як на війні». Адже головне – це перемога. Все, що ми робимо, має єдину мету – зберегти якомога більше життів. У цей важкий час нам дуже важливо відчувати тепло та підтримку людей. Тож будемо стояти до перемоги з вірою у життя та Богом у серці!

 

© В. Осадча, лікар-анестезіолог, і весь колектив Новомосковської ЦРЛІЛ.