У Новомосковській бібліотеці відбулось засідання юридичної агенції «Феміда».

6 лютого 2020 року, в юнацькому відділі центральної бібліотеки м. Новомосковська, відбулося перше в цьому році засідання юридичної агенції «Феміда». Фахівці відділу спільно з  куратором агенції, юристом Оленою Вікторівною Волошиною, провели правовий лекторій  «Твої права – твоя фортеця» для майбутніх кухарів-кондитерів з групи №7 ПТУ № 48.

Організатори заходу ще раз нагадали молоді їх права, обов’язки та відповідальність  згідно чинного законодавства України та Декларації прав людини. Особливу увагу пані Олена привернула до теми булінгу.

За словами юриста, дуже часто причини проявів агресії та цькування інших - це бажання звернути на себе увагу, мати авторитет серед однолітків; можливо підліток потерпає від насильства у власній сім’ї і таким чином виплескує свій гнів та образу на інших. Окрім цього людина може бути психологічно схильною до агресії, нездатною контролювати свій гнів, а в окремих випадках цькування – це прояв самозахисту, побоювання стати жертвою булінгу з боку інших. Вкотре юрист зауважила, що треба негайно повідомляти у поліцію, якщо ви є свідками якихось правопорушень.

Також підлітки поговорили про види дискримінації. Куратор агенції допомогла студентам дати визначення поняттям «гендер», «гендерна рівність», «сексизм», «фемінізм» та «мова ворожнечі». До речі, в українському законодавстві покарання за сексизм, як і самого поняття «сексизм», не існує. Однак у 2005 році було ухвалено Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Наприкінці заходу всі присутні  мали змогу ознайомитись з літературою на правову тематику.