У Новомосковську пройшла презентація ІТ-платформи «Громадський Проект» в програми «Партиципаторне бюджетування»

26 червня в приміщенні Новомосковської міської ради відбулась презентація  інтерфейсу користувача і можливостей ІТ-платформи «Громадський Проект» в рамках міської цільової програми «Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Новомосковську на 2019-2022 роки».

Організатором даного заходу виступив Відділ з питань інфраструктури та інвестицій виконавчого комітету Новомосковської міської ради, під керівництвом начальника даного відділу – Юлії Прибиткової та заступника Новомосковського міського голови Костянтина Морозова.

«Громадський проект» — це електронна платформа, на базі якої реалізується бюджет участі. Вона функціонує в рамках міської цільової програми «Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) у м. Новомосковську на 2019-2022 роки» та за партнерства ГО «Social Boost» - української технологічної  громадської  організації. На сьогодні системою активно користуються більше ніж 80 міст та ОТГ України, які впроваджують громадський бюджет. За три роки в нашій країні на реалізацію проектів було витрачено більше 400 млн.грн., проголосувало 550 тис. українців.

Такий проект дозволяє громадянам самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати частину коштів міського бюджету. Жителі міста пропонують власні проекти та шляхом голосування обирають пріоритетні, які отримують бюджетне фінансування.

Модератором  заходу виступила менеджер по роботі з клієнтами  громадської організації «SocialBoost» Олександра Іваненко, яка і презентувала присутнім систему «Громадський проект», розповіла про особливості її функціонування та використання.

Завдяки бюджету участі жителі нашого міста матимуть гарантії, що вибрані ними проекти обов'язково будуть реалізовані. Головним завданням впровадження «Громадського проекту» є створення загальної методології процесу запровадження бюджету участі, а також розроблення програмного забезпечення бюджету участі.

Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі  визначеної частини місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста/ОТГ  шляхом  голосування за них (за проекти, які буде профінансовано в 2020році.).

Чому фінансування буде проведено у 2020 році, а не в теперішньому, 2019-му? – запитаєте ви… А тому, що процес реалізації, починаючи з моменту подання проектів, відбувається не так вже й швидко.  До того часу, як почнеться впровадження та реалізація проектів містян, потрібно пройти декілька етапів:

- подання проектів;

- відбір та розгляд проектів;

- етап модерації (доробки та доопрацювання проектів);

- голосування за проекти;

- відбір переможців;

- реалізація проектів.

Подібна практика впровадження «Бюджету участі» працює в багатьох країнах Європи. Це свого роду діалог між владою та громадянами, який переймають демократично зорієнтовані українські міста та ОТГ. Бюджет участі наділяє мешканців правом впливу на розподіл бюджету, а владі приносить актуальні ідеї стратегічного локального розвитку.

Олександра Іваненко  наголосила, що учасники проектів можуть наперед прорахувати обсяг бюджету участі. А також, вона коротко ознайомила з тим, як працює бюджет участі, описала основні положення «Громадського проекту» та розповіла про повни функціонал інтерфейсу користувача і можливостей ІТ-платформи «Громадський Проект», а саме: про демонстрацію прозорості процесу на всіх етапах; про єдине вікно, де зібрані документи, новини, адреси пунктів супроводу, проекти та їх динаміку; про всі наявні в країні варіанти ідентифікації користувачів і голосування; про зручну обробку проектів, даних користувачів, результатів голосування; про детальну звітність, про використання коштів і реалізацію проектів.

Аби наглядно продемонструвати роботу функціонал інтерфейсу користувача і можливостей ІТ-платформи «Громадський Проект» Оксана Іванченко показувала її на прикладі сайтів інших міст нашої країни.