У бібліотеці Новомосковська відзначили “день шоколаду”

Історії появи шоколаду та інших смаколиків дізналися юні читачі, які завітали до бібліотеки-філії для дітей № 4 м. Новомосковська, 9 липня 2020 року, на годину позитивних емоцій «Цікава книжка й шоколад – це енергії заряд».

Провідний бібліотекар Лісняк Т. Є., з дотриманням встановлених у державі карантинних норм, ознайомила дітлахів з книжковою виставкою «Цікаво про солодощі», проінформувала про найромантичніші, найвідоміші цукерки (це праліне), найбільш космічні цукерки (Чупа-Чупс). А найнезвичнішими в світі визнано фінські цукерки. Фінни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), солоними (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту. Діти дізналися про цукеркове та шоколадне дерево, згадували улюблені твори, пов’язані із різними солодощами, поєднували назви цукерок та шоколадок з дитячими книжечками.

Всесвітній день шоколаду відзначається 11 липня. Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий у Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах. А чи знаєте ви, як і коли з’явилися ці ласощі, які є види шоколаду і чим він корисний для здоров’я?

Вчені з’ясували, що шоколад покращує настрій, фізичний стан людини, додає бадьорості, стимулює розумову активність, є незамінним засобом проти втоми. Шоколад призначений не лише для куштування, а й для створення картин, одягу для показів мод, навіть існує шоколадне обгортання.

Ацтеки називали його "чоколатль", що означало - гірка вода. Європейці - шоколадом, або напоєм богів. Він був настільки дорогим, що злі язики того часу говорили, мовляв, аристократи п'ють на сніданок "рідкі гроші".

Вперше європейці зіштовхнулися зі священним напоєм у 16 столітті, коли великому мандрівникові Христофору Колумбу запропонували келих із шоколадом. Але він відмовився від подарунка, не зумівши гідно його оцінити. Нині шоколад – улюблені ласощі в усьому світі. Багато цікавих фактів про шоколад занесено до книги рекордів Гіннеса.

Тож, ласуйте шоколадом будь-де й будь-коли, самі із друзями, і він додасть вам життєвих сил, бадьорості та просто гарного настрою!