Новомосковці вшанували пам’ять Небесної сотні

Сьогодні, 20 лютого, у Новомосковську відбувся мітинг присвячений вшануванню пам'яті Героїв Небесної Сотні, розстріляних п’ять років тому в Києві під час Революції Гідності.

20 лютого 2014 року на Євромайдані загинуло найбільше мітингувальників, а на наступний день всіх загиблих офіційна влада визнали жертвами. 21 лютого відбулося прощання з померлими активістами. У жалобних промовах загиблі вперше були названі «Небесною сотнею».

Згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв «Небесної Сотні» день кривавої розправи над українськими патріотами, 20 лютого, став поминальним.

На урочистому мітингу біля пам'ятної дошки новомосковським героям АТО, загиблим на сході країни, були присутні керівники міста, учасники АТО, родичі загиблих героїв, духовенство, громадськість, ЗМІ.

Як реквієму для присутніх прозвучали пісні у виконанні працівників управління культури.

Першими, в центрі Майдану, від вогнепальних пострілів, загинули мітингувальники Сергій Нігоян і Михайло Жизневський, а під Києвом зі слідами тортур було знайдено тіло активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого загинуло ще 15 осіб, а в період з 18 по 20 лютого - 78 і ще 20 осіб після 20 лютого.

Крім українців на Майдані загинули також білоруси, вірмени і грузини.

Троє іноземців - білорус Михайло Жизневський і грузини - Давид Кіпіані та Зураб Хурція - нагороджені посмертно орденами Героїв Небесної Сотні, а 104 загиблим українцям було присвоєно звання Героя Небесної Сотні.

Пам'ять тих, хто загинув за честь, гідність і свободу нашої держави, пам'ять Героїв Майдану і кращих синів - захисників України, яких вже немає поруч з нами, всі присутні вшанували хвилиною мовчання.

По завершенню мітингу в честь славних синів нашого народу, які в розквіті сил віддали свою молодість і найдорожче - життя, присутні поклали квіти до меморіальної дошки героїв.

 

Над матеріалом працювала Аліна Яценко