Народний депутат України Вадим Нестеренко провів чергову зустріч з жителями Новомосковська

15 липня, народний депутат України від 38-го округу Вадим Нестеренко провів чергові робочі зустрічі з жителями двох мікрорайонів міста Новомосковська. Кожна із зустрічей проходила у форматі відкритого діалогу, де виборці мали змогу поділитись своїми проблемами, поставити Вадиму Григоровичу найболючіші запитання та отримати на них відповіді.

За часи своєї депутатської діяльності у Верховній Раді на території 38-го округу народний обранець реалізував уже не один соціальний проект. У  своїй  вступній промові, Вадим Григорович зупинився на окремих важливих питаннях, над  вирішенням яких він працював як народний депутат України, протягом чотирьох з половиною років своєї каденції. Розповів про об’єкти будівництва та реконструкції, які потребували залучення коштів з обласного та Державного бюджетів, Фонду регіонального розвитку. Навів приклади найуспішніших проектів, які вдалося повністю профінансувати та здати в експлуатацію.

У другій же частині кожної із зустрічей жителі мікрорайону «Животилівка» та «Площадка» порушувалися питання розвитку нашого міста, ремонту доріг, освітлення вулиць, встановлення дитячих майданчиків, благоустрою шкіл та дитячих садочків, тарифів на комунальні послуги, пенсійного забезпечення, допомоги малозабезпеченим сім’ям, військовим, пенсіонерам та багато іншого.

Питання, що стосувалися опалення, водопостачання та роботу комунальних підприємств м. Новомосковська були найактуальнішими.

«Основна та, напевно, найголовніша проблема Новомосковська – централізоване опалення. Причина в тому, що населення відмовляється проводити оплату за тепло. Найнеприємніше, що величезні борги мають як раз платоспроможні люди, у яких є бізнес, декілька квартир та автомобілів, а от ті ж пенсіонери та малозабезпечені сім’ї оформлюють субсидію та регулярно проводять виплати. Механізму вилучення боргів, на превеликий жаль, в нашій державі не існує. Постійні судові позови дають дуже маленький результат. Дивлячись на всю цю ситуацію можна сказати лише одне: місту потрібно шукати інше джерело опалення. Перейти на електроопалення для міста не має можливості, так як це просто не підйомна фінансова ноша. За минулорічними підрахунками, аби перевести Новомосковськ на електроопалення, знадобиться близько 600 – 700 млн. грн. Це просто шалені гроші, які місту взяти нема звідки.

Які перспективи? Особисто я бачу тільки один варіант: є у нас один комерційний проект - це теплоенергостанція. При виділенні ділянки на території міста ми можемо поставити станцію, яка буде працювати на відходах сільгосп виробництва та вироблятиме енергію за Зеленим тарифом (економічний і політичний механізм, призначений для залучення інвестицій в технології використання поновлюваних джерел енергії), плюс при такому виробництві завжди буде гаряча вода, яка поступатиме в місто. Таким чином нам би вдалося значно знизити тарифи і піти від споживання газу для опалення (адже це може значно скоротити затрати населення на електроенергії спожитій від бойлерів та інших електрообігрівачів). Плюс таке підприємство дасть нові робочі місця», - сказав Вадим Нестеренко.

Що ж стосується водопостачання, то ситуація з боргами нічим не краща. Так як у Новомосковську нема свого джерела води, то жителі нашого міста просто змушені «купувати» воду у «Дніпроводоканала» за шалені кошти. Після безлічі проведених експертних розрахунків виявилось, що у Новомосковська немає своїх альтернативних джерел водопостачання. На даний момент у нашого міста залишається поки що один варіант – ремонтувати трубопровід, аби знизити втрати по воді, що дасть змогу знизити тариф на воду.

Аби Новомосковськ не залишився без теплопостачання та без води, міська влада змушена щорічно датувати комунальні підприємства та сплачувати борги населення з місцевого бюджету.

Лише за останні три роки з бюджету Новомосковська, на погашення боргів за теплопостачання, було виділено більше ніж 50 млн. грн. А це саме ті кошти, які могли бути направлені на ремонти дворових проїздів, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, ремонти навчальних закладів, лікарень та амбулаторій.

Окрім нагальних питань, які стосуються життя усього міста Новомосковська, виборці ділились і особистими проблемами, прохали допомогти у вирішенні тієї чи іншої складної життєвої ситуації.

Аби діалог з новомосковсцями був більш конструктивним та змістовним, разом з народним депутатом зустрічі відвідали і представники Новомосковських комунальних підприємств. Адже основна робота нардепа полягає в залученні додаткових коштів (які не мають ніякого відношення до міського бюджету) на розвиток міста Новомосковська, реалізацію великих інфраструктурних проектів, масштабні реконструкції, будівництво шкіл, дитячих садочків і тому подібне. А от питання, що стосуються стихійних сміттєзвалищ у місті, прибирання вулиць, утримання прибудинкової території, ремонту каналізаційних систем, підвалів багатоповерхівок і т.д.  – це вже у компетенції місцевої влади та працівників комунальних підприємств.

Загалом питання, озвучені під час зустрічей, були найрізноманітніші - від суспільно-соціальних до особистих. Вадим Григорович Нестеренко з розумінням сприйняв важливість порушених питань та обіцяв сприяти їх вирішенню.