Кабмін посилив карантинні обмеження

З 6 грудня в Україні набудуть чинності нові правила карантину. Найперше вони торкнуться невакцинованих людей в жовтій зоні епіднебезпеки. Зміни затвердили на засіданні уряду. Про це стало відомо під час брифінгу у Дніпропетровській ОДА

«Вакцинація допомагає вберегтися від важких ускладнень коронавірусу. Тільки імунізація дозволить нам повернутися до звичного життя без карантину. Ще раз наголошую: щепіться. Захистіть себе та оточуючих», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Орлов. 

Нині Дніпропетровщина продовжує знаходитися у червоній зоні епідемічної небезпеки. Аби безперешкодно користуватися транспортом, заходити до непродовольчих магазинів потрібно мати сертифікат про повну вакцинацію від коронавірусу. Можна ще пред’явити негативний результат ПЛР-тесту.

Більш жорсткі обмеження ввели, зокрема, для регіонів жовтої карантинної зони. Стосуються вони роботи закладів культури, громадського харчування, торгових центрів, спортзалів, басейнів, фітнес-центрів, салонів краси непродовольчих ринків і магазинів. Усі зможуть працювати за умови вакцинації всього персоналу. Зелені або жовті СОVID-сертифікати повинні мати при собі і відвідувачі.

Альтернатива – наявність негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого не раніше, ніж за 72 години. Або експрес-тесту на визначення антигена. Можна надати і е-довідку про одужання з порталу Дія.

Скоротили й термін дії деяких COVID-документів. Так, жовтий онлайн-сертифікат або паперова довідка про вакцинацію однієї дозою замість 120 буде чинною 30 днів.

«COVID-19 щодня нагадує про себе. А медики неймовірними надзусиллями не дають підступному вірусу розправити крила. Хотілося, щоб до боротьби з пандемією долучалося все більше людей. Все, що потрібно – прийти до найближчого пункту щеплення та вакцинуватися», – зазначила в.о. директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Вікторія Кулик. 

Ще одне нововведення жовтої епідемічної зони – 100-відсоткова вакцинація працівників освітніх закладів. В іншому випадку – дистанційне навчання. Або відсторонення від роботи тих, хто не імунізований.

Під забороною проведення масових заходів. За сертифікатом про вакцинацію або негативним COVID-тестом – міжобласні та міжнародні пасажирські перевезення.