Безпечний Новий рік: рятувальники розповіли новомосковцям, як правильно встановити ялинку

«Рятувальники м. Новомосковська застерігають: для того, щоб наслідки від пожежі не затьмарили святкувань, необхідно дотримуватися певних вимог протипожежної безпеки. Такі вимоги є і до встановлення головного атрибута Нового року», - йдеться у повідомленні прес-служби ДСНС України.

Зокрема, ялинка має розміщуватися мінімум за один метр від стін і стелі та подалі від обігрівальних приладів, тому купуйте ялинку оптимального розміру для вашої оселі. Обов’язково поставте дерево на стійку основу (спеціальну підставку, у діжку з піском) і з таким розрахунком, щоб не ускладнювався вихід із приміщення.

Вогнеборці також нагадують, що ялинки дуже швидко займаються, а штучні під час горіння ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й “розтікаються”. Тож, обираючи штучну ялинку, варто віддати перевагу тим, які мають протипожежне просочення.

У ДСНС попереджають, на ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в об'єднанні з ватним "снігом" і паперовими іграшками.

Щоб ялинка не впала, вона має бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені.

У кімнаті, де стоїть ялинка, діти повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще прикрасити легкими прикрасами, які не б'ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику).

Рятувальники нагадують і про правила електробезпеки. Зокрема, для прикрашання ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електричні гірлянди. А при виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння - її необхідно терміново відключити.