Рятувальники закликають новомосковців не виходити на крихкий лід

Різка зміна температури повітря, необережне поводження на льоду та алкогольне сп’яніння - все це може стати причиною трагедій на зимових водоймах. Саме тому рятувальники закликають мешканців Новомосковська не виходити на крихкий лід. Особливо дане застереження стосується любителів зимової риболовлі.

На водоймах області нині особливо небезпечно. Через постійне коливання температури повітря крига то скресає, то замерзає. Збільшує вірогідність опинитися у крижаній воді - перебування на льоду у стані алкогольного сп’яніння та недотримання елементарних правил безпеки.

Рятувальники повідомляють, що не можна далеко заходити на кригу самому, а також збиратися там великою групою, додали в управлінні.

Небезпечно бігати і стрибати по льоду, розпалювати на ньому багаття. Слід обходити місця, вкриті товстим шаром снігу – там лід завжди тонший.

На замерзлу водойму краще брати із собою мотузку або палицю – вони допоможуть у разі небезпеки.

Якщо лід почав тріщати, треба негайно повертатися на берег – без паніки, повільно, не відриваючи ніг від льоду. Якщо все ж сталася біда – потрібно втриматися на плаву. Далі постаратися підтягнутися грудьми на лід, почергово закинути на нього ноги. До берега рухатися повзком.

Свідки пригоди повинні відразу викликати надзвичайників за номером «101» і, за можливості, допомогти постраждалому, використовуючи палицю чи мотузку. Із небезпечної зони потрібно вибиратися повзком.

Коли людина опиниться на березі – слід відвести її у тепле приміщення, переодягнути в сухий одяг, розтерти тіло і дати гарячого чаю.

Не можна відпускати на замерзлі водойми дітей без супроводу дорослих, наголошують рятувальники.