Новомосковщині загрожують масштабні лісові пожежі

Стійка спекотна погода і необережне поводження з вогнем можуть спровокувати масштабні лісові пожежі. Наразі Дніпропетровська область переведена в 5-й, найвищий клас пожежної небезпеки, а всі лісгоспи перейшли на цілодобовий режим роботи.

Станом на 27 липня в Дніпропетровській області сталося 16 лісових пожеж, від яких постраждали 16,5 гектарів лісу. В основному область страждала від низових пожеж, які стали наслідком загорянь трави. Найчастіше пожежі цього року відбувалися в районі села Військове Новомосковського району. Як пояснює перший заступник начальника Дніпропетровського лісового та мисливського господарства Валерій Величко, це - специфічний район, в якому регулярно проводяться військові навчання. Їх побічним фактором і стають пожежі.

Для порівняння: за 2020 рік у нашій області сталося близько 130 великих лісових пожеж. В результаті був знищений або пошкоджений ліс на загальній площі 66 гектарів. У 2020 році найбільше лісових пожеж сталося на територіях Петриківського, Павлоградського, Новомосковського, Марганецького та Дніпропетровського лісгоспів.

«В даний час в лісах області - надзвичайно високий рівень пожежної небезпеки, - зазначає Валерій Величко. - Всі лісгоспи області переведені на цілодобовий режим роботи, оскільки часто загоряння відбуваються у вечірній і нічний час. Проводиться профілактична робота з населенням і рейди, забирається сухостій, облаштовуються захисні смуги. Паливом для техніки, яка веде боротьбу з пожежами, лісгоспи вже забезпечені».

Не забувають в лісгоспах відновлювати ділянки лісу, які постраждали від пожеж в минулі роки. Наприклад, в 2020 році таке лісовідновлення проведено на 94 гектарах. План нинішнього року - 96 га, на 80 з яких вже висаджені молоді деревця, переважно - сосни.

Але фахівці лісового господарства і біологи все більше замислюються про те, що в доступному для огляду майбутньому треба буде міняти асортимент висаджуються.

«Температурний режим в області швидко змінюється, стає все спекотніше, - каже Валерій Величко. - Традиційний для нашого регіону ліс все важче вирощувати і відновлювати. Фахівці сільгоспуніверситету вже замислюються про те, які дерева можуть бути адаптовані для нашого мінливого клімату».

Загалом, через якийсь час в наших лісгоспах можуть з'явитися якщо не пальми з баобабами, то щось з дерев південних регіонів і Криму.