Новомосковців закликають зробити щорічне щеплення від грипу

В Україні за минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіли майже 192 тисячі українців. Хоча епідемічний поріг в Україні не перевищено та епідемії грипу немає, показники захворюваності підвищені в 5 областях: Чернігівській, Житомирській, Київській, Одеській і Сумській. 6 людей померло від грипу.

У Новомосковську також спостерігається щорічний сезонний підйом захворюваності. Але епідемічний поріг не перевищений, грип у місто ще не прийшов. На сьогодні в місті не виявлено жодного випадку цієї хвороби.

Минулого тижня з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій до сімейних лікарів Новомосковського міського центру первинної медико-санітарної допомоги звернулися 469 осіб. З них – 285 дітей. За аналогічний період 2018 року на ГРВІ захворіли 265 осіб, в тому числі 197 дітей.

Найкращий спосіб зменшити ризик захворювання, серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті – це вакцинація.

Слід пам’ятати, що симптоми грипу зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це різке підвищення температури тіла (більше 38°С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель та нежить.

В разі погіршення стану хворого, викликайте швидку, адже життя людини може опинитися під загрозою. Якщо ви бачите, що обличчя людини стало дуже блідим чи з’явилось посиніння, їй важко дихати, температура не спадає впродовж довгого часу, хворий багато блює – їй потрібна госпіталізація. Також серед "важких" симптомів – порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, поява домішок крові у мокроті, показники артеріального тиску нижче норми.

Ці симптоми грипу ігнорувати ні в якому разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.