Миколаївський розпис – “Нематеріальна культурна спадщина Дніпропетровського регіону”

Миколаївський розпис" (село Миколаївка, Губиниська ОТГ, Новомосковський район) увійшов в 10-ку кращих елементів в проекті "Нематеріальна спадщина Дніпропетровської області.

17 вересня 2021 року у м. Дніпро відбувся обласний конкурс "Нематеріальна культурна спадщина Дніпропетровщини". Кожен регіон області до розгляду жюрі подавав свої нематеріальні культурні цінності. І Миколаївський розпис посів І місце у конкурсі! Марина Михайлівна Головко, керівник гуртка миколаївського розпису Центу позашкільної роботи, була творчим куратором майстрів миколаївскього розпису та членом робочої групи по створенню облікової карти миколаївського розпису.

Миколаївський розпис - старовинний декоративний, самобутній, автентичний, - виник на території Присамарського краю.

Найбільшу кількість зразків цього розпису, на старовинних скринях або інших предметах, в різні часи знаходили саме в селі Миколаївка й, чимало, також в сусідньому Королевому. Вперше й описали цей вид мистецтва саме в Миколаївці. Декоративний розпис, яким прикрашали свій побут люди, що жили в цих краях в давнину, має власні, характерні, притаманні лише йому риси. На тлі яскравої зелені (або ж жовто-гарячих кольорів) квітнуть різнобарвні квіти.

Центр позашкільної роботи м.Новомосковськ, Україна