Медики інформують новомосковців, як під час зимових канікул вберегти малечу від отримання травм

Дитячі пустощі та батьківська неуважність – формула травматизму у маленьких хлопчиків та дівчаток. Як його попередити, особливо у розпал зимових канікул, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

Батьки мають вчити дітей правилам безпеки, наголошують в департаменті. І робити це потрібно з малечку.

«Частіше розповідайте своїм донькам та синам про травми та їх наслідки, наводьте приклади. Та не перекладайте на них всю відповідальність, – радять фахівці. – Стежте, аби гострі предмети, хімія, окріп, вогонь та інші «небезпеки» були недоступні для дітей. А ще – перевіряйте, аби шнурки на взутті були в нормі».

Родинам із дітьми радять взяти за правило – спілкуватися про правила дорожнього руху, поведінку на вулиці та під час занять у спортивних секціях.

«Це можно робити у формі гри. Наприклад, питатися, якого кольору світлофор, що можна робити пішоходу», – сказали в департаменті.

Там додали, що варто розповідати не лише про профілактику. Важливо знати, що робити, коли неприємна подія все ж сталася.

«Як допомогти собі чи травмованому, куди телефонувати – дитина має це знати. І що важливо – батьки на власному прикладі мають демонструвати безпечний спосіб життя», – зауважили медики.

У разі загрози здоров’ю – звертайтеся до сімейного лікаря або ж викликайте швидку за номером 103.