Відбулась чергова ХХVІ сесія VІІ скликання Новомосковської міської ради

У п’ятницю, 27 березня 2020 року, Новомосковські депутати зібрались на чергову ХХVІ сесію VІІ скликання. Цього разу засідання сесії проходило у досить незвичній обстановці, а саме у парку культури та відпочинку ім. Сучкова.  Дану локацію обрали з метою запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Окрім депутатів на сесію прийшли заступники міського голови, керівники структурних підрозділів виконкому,  директори та представники комунальних, та держустанов міста, представники ЗМІ.

З самого початку, у міського голови запитали, чому не була проведена позачергова сесія ще 2 тижня тому? Адже, як розповів депутат міської ради Олексій Фрейдін, на комісіях було знайдено у бюджеті 4 мільйона гривень,  які можливо було оперативно направити на закупівлю необхідного обладнання та медичних матеріалів/препаратів для медиків міста. Але міський голова як то кажуть "з'їхав" від відповіді на це питання.

Згідно регламенту, перед тим, як почати обговорення і голосування, депутатами було обрано секретаріат та лічильну комісію. Загалом на саме засіданні сесії зареєструвалося 23 депутати з 36.

До розгляду порядку черги денної було винесено 29 питань, але перед тим, як приступити до голосування, деякі із депутатів оголосили про конфлікт інтересів та внесли зміни до переліку черги денної. Тоді ж депутат Костянтин Морозов вніс пропозицію зняти з розгляду питання, що стосувалося призначення щомісячної премії у другому кварталі Літвіщенко В.І., але з боку самого мера його пропозицію, щодо зняття питання, було відхилено.

Загалом сесія пройшла спокійно. Засідання тривало близько 40 хвилин. Усі питання порядку денного депутати розглянули за спрощеною процедурою і проголосували абсолютною більшістю. Але найбільшого обговорення набуло питання під номером 28, а саме: «Про встановлення щомісячної премії міському Голові Літвіщенку В.І.» у якому говориться про те, щоб дозволити здійснювати преміювання Новомосковського міського Голови  Літвіщенка  Віктора  Івановича  у розмірі 200 відсотків посадового окладу щомісяця у другому кварталі 2020 року. Здавалося б нічого такого. Але пан міський голова вже «по факту» вирішив змінити трактування питання і начебто відмовитись від премії.

Було стільки депутатських комісій, а мер чомусь мовчав. На цих комісіях депутати неодноразово обговорювали усі аспекти питань черги денної,  але міський голова жодного разу не наголосив на змінах щодо преміювання, його  все влаштовувало. І навіть на початку сесії, коли всі присутні вносили зміни до порядку денного, то Літвіщенко ні слова не сказав про відміну преміювання. Депутати вже проголосували за зміни, приступили до розгляду і тут бац! під кінець засідання градоначальник заговорив. А саме Літвіщенко став переінакшувати питання щодо своєї премії, мовляв він написав звернення (яке з депутатів і в очі ніхто не бачив), від 21 березня поточного року, і в ньому говориться, що нібито міський голова відмовляється від премії, а також просить позбавити премії всіх держслужбовців на період карантину, а ці гроші направити на допомогу медикам у боротьбі з епідемією коронавіруса. Та от тільки де логіка? Адже 25 березня було засідання депутатської комісії, на якому розглядалось питання щодо додаткового виділення 4 мільйонів гривень на підтримку медичної сфери міста у період карантину (закупівля засобів індивідуального захисту для медичних працівників, придбання лабораторних реактивів та закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів). Нажаль через спалах епідемії, знайти усі ці необхідні речі зараз дуже складно. Сучасні реалії такі, що виділити кошти не проблема, а от знайти бодай щось необхідне для медицини просто не можливо (все розкупили, ринок фактично пустий).

Окрім того хочеться зауважити: «позбавлення премії на період карантину». Це як розуміти? Виходить, якщо проект про призначення премії на весь другий квартал, то значить, що як тільки-но б карантин закінчився, то Літвіщенко успішно продовжив отримувати свою премію. Аби не ситуація з епідемією коронавіруса, та якби містяни у соцмережах не почали обурюватись щодо чергових премій міського голови, то пан Літвіщенок і далі отримував премію та не робив ніяких «великодушних рішень з барського плеча».

Ще довго між депутатами та мером тривали суперечки. Депутати навіть декілька разів висували пропозиції, щоб зняти це питання з порядку денного, та пан міський голова заявив, що він не може зняти його, бо це буде порушенням регламенту. Зате ось такі його дії з різкою самовільною зміною порядку денного, то це начебто зовсім не порушення регламенту. Дивно! чи не так?

І як би мер не намагався вмовляти депутатів, нічого йому не вдалося. У підсумку всі питання порядку денного були розглянуті в початковому варіанті і більшість депутатів шляхом «утримання»  від голосування вирішили не призначати в другому кварталі Літвіщенко В.І. премію взагалі.

Не обійшлося цього разу і без ексцесів. Коли між депутатами та міським головою почалися дебати, то колишній голова Новомосковського району та нинішній депутат Піщанської сільської ради Гуртовий Ігор Іванович став на захист пана Літвіщенко. І не просто став, а у грубій формі з нецензурною лексикою, почав висловлюватись на адресу тих депутатів, які виступили проти призначення премії міському голові. Хочеться також зазначити, що Ігор Гуртовий є головою депутатської комісії Піщанської сільради з питань розвитку місцевого самоврядування, депутатської етики та питань правопорядку, але ніякою етикою від цієї людини і «не пахне». Щоразу як пан Гуртовий висловлює своє невдоволення, то з його вуст летить нецензурна лексика і здається начебто ця людина взагалі не вміє адекватно спілкуватись.

Звісно ж що депутати не стали мовчати відносно образ з боку Гуртового. Депутат Гаркавенко Олександр Іванович звернувся до міського голови Літвіщенко з проханням про включення питання черги денної (на наступну сесію) щодо розгляду неприйнятної поведінки  помічника нашого градоначальника Гуртового І.І.. Доречі пан міський голова сам підтвердив той факт, що Ігор Гуртовий є його помічником. Крім того депутати вимагали, аби Ігор Іванович поніс покарання за свою поведінку та вибачився перед депутатами за постійні образи.