Новомосковського «суспільника» Сергія Рєзніка судять у Дніпрі

Сергій Рєзнік звинувачується прокуратурою Дніпропетровської області в нанесенні збитків бюджету обласного центру в особливо великих розмірах.

2-го жовтня 2018-го року прокуратура Дніпропетровської області опублікувала на своєму офіційному сайті прес-реліз «Чиновник міськради Дніпра буде відповідати за неіснуючий ремонт фасадів житлових будинків, який коштував державі понад 21 мільйон гривень». Через два дні екс-директору департаменту стратегічного розвитку та інвестицій міської ради Дніпра Сергію Рєзніку було вручено підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.364 та ч.1 ст.366 КК України (зловживання владою або службовим становищем; службове підроблення).

4-го лютого 2019-го року відбулося перше засідання суду за підсумками досудового розслідування кримінальної справи щодо громадянина Рєзніка. Як повідомляють ЗМІ обласного центру, захист Рєзніка полягає в тактиці затягування суду. Репортаж із засідання суду вів журналіст Григорій Глоба. Ось що він повідомляє:

«Засідання Жовтневого суду в справі підприємливого чиновника Сергія Рєзніка, який на посаді директора департаменту мерії з інноваційного розвитку та інвестицій, як стверджує прокуратура, «заощадив» на свою користь семизначні суми на програмі з реконструкції фасадів, тривало всього кілька хвилин і було надовго відкладено.»

Затягнути розгляд справи обвинуваченому вдалося шляхом нехитрої процедури «раптової заміни адвоката». Театр цей виглядає просто й нехитро. Обвинуваченого Рєзніка обслуговують відразу два захисника. Одного з них він вирішує замінити — буквально за пару днів до засідання. Як пояснив сам обвинувачений, з попереднім захисником «закінчився термін договору», а знайти нового, очевидно, не вдавалося точно до самого дня суду.

— Клопотань немає? Ми можемо починати розгляд справи? — цікавиться суддя в нової захисниці Рєзніка.

— Можемо, — підтверджує та.

Здавалося б, можна перейти до слухань по суті питання. Але тут постає другий, не замінений адвокат усе того ж Рєзніка й подає своє клопотання — відкласти справу, щоби його нова колега могла вивчити матеріали справи.

Невже два адвоката одного обвинуваченого не могли домовитися перед початком судового засідання?

— Так я не зрозумів, ми можемо продовжувати? — перепитує суддя.

— Ну… там 30 томів справи… Напевно, потрібен час, — раптово передумала адвокатесса.

— Коли ви уклали договір?

— Нещодавно…

— Дату можете назвати? — наполягає суддя.

— В п’ятницю…

— Захист мав можливість ознайомитися, у них є всі матеріали до останньої сторінки, — заперечує прокурор.

Проте суддя Мельниченко задовольняє прохання захисту й оголошує перерву до 28 лютого. Наступне засідання відбудеться о 11:00 — якщо, звичайно, напередодні пан Рєзнік не подбає замінити і другого адвоката.

Логіка такого затягування судового процесу проста: Рєзнік сподівається на вибори й подальшу заміну прокурорів, і на те, що справу вдасться «спустити на гальмах». ЗМІ Дніпра повідомляють, що справа Рєзніка — це перше масштабне антикорупційне розслідування проведене правоохоронцями. Виявлення розкрадання 21 мільйона (із загальної суми в 46 мільйонів) — це успіх прокуратури області.

 

Віталій ШИЛОВ

Газета «Твій рідний край»